Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


61 – Omítky vnitřní

Cementování a pačokování mlékem z cementu nebo vápna

Cementováním (pačokováním) mlékem z cementu (vápna) se rozumí nátěr konstrukcí jejichž povrch nebude omítán, obkládán nebo malován mlékem z šedého nebo bílého cementu nebo vápna. Obsahem standardu je i namíchání mléka a nanesení štětkou nebo stříkáním. Popis standardu musí vymezit počet nanášených vrstev

Nástřik roztokem " Esco - Fluat "

Nástřikem roztokem " Esco - Fluat " se rozumí imobilizace solí přípravkem ESCO-FLUAT, jehož prostřednictvím jsou soli rozpustné ve vodě (chloridy, dusičnany a sírany) přeměněny na nerozpustné resp. těžko rozpustné sloučeniny. Toto ošetření solí se provádí především jako doplňkové opatření, kterým se zabraňuje pronikání snadno rozpustných solí do ještě čerstvé, nehydrofobní sanační omítky během fáze zrání. Obsahem standardu je i namíchání roztoku a nanesení stříkáním

Vnitřní omítka torkretová

Vnitřní omítkou torkretovou se rozumí strojní nástřik cementové omítky. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení stěn vodou nástřik omítky případně natažení a upevnění pletiva. Popis standardu musí vymezit zda bude nebo nebude použito rabicové pletivo a tloušťku vrstvy cementové omítky.

Zakrývání výplní vnitřních

Zakrýváním výplní vnitřních se rozumí zakrývání výplní okenních otvorů, předmětů a konstrukcí, které se zřizují před úpravami povrchu, a obalování osazených dveřních zárubní před znečištěním při úpravách povrchu nástřikem plastických maltovin. Obsahem standardu je i pozdější odkrytí.

Vnitřní postřiky a omítky stropů, schodišť, stěn, pilířů, sloupů, panelových konstrukcí, šachet, světlíků, jímek, studní, kanálů, stok, savek, spirál vtoků, obtoků a výtoků a omítka cementová ostatních konstrukcí vodních staveb

Omítkami se rozumí cementový postřik a omítky vápenné a cementové; jádrové, jednovrstvé, tenkovrstvé, štukové, vápenosádrové, sanační, strukturální, zatírané, rýhované nanášené ručně nebo strojně a nástřik plastických maltovin.
Obsahem standardu je i :
vlhčení normálně savého podkladu (např. z cihel, betonu) postřikem pod jádro omítek. Je-li však z hlediska technologického potřebné (předepsáno normativním podkladem) vícenásobné kropení např. u pórobetonu, oceňuje se kropení příplatkem, pruh vnitřních omítek pod povrchem podlahy o výšce do 30 mm (čl. 3651b) nad stropní konstrukcí, pruh vnějších omítek pod úrovní chodníku o výšce do 50 mm (čl. 3652b), dodání a upevnění rákosového pletiva u rákosových omítek, úpravu omítek kolem ocelových zárubní, zhotovení hran, koutů a fabionů zalomených i proříznutých nebo zaoblených do poloměru 50 mm, oprava omítek po provedení prací PSV, jakož i na ochrana, tj. zakrytí nebo případné bezprostřední očištění povrchu jiné konstrukce (např. zárubní) při různé úpravě povrchu (viz čl. 1311b). U nástřiků plastických (lepivých) maltovin se pro zakrytí použijí samostatně položky souborů čís. 610 99 a 620 99 Zakrytí, úprava povrchu šikmých stěn, pilířů a sloupů odkloněných od svislé roviny méně než 15°.

Úprava povrchu na částečně zaoblených konstrukcí do 10 % z celkové plochy, s výjimkou samostatných konstrukcí, pro které jsou v katalogu uvedeny ceny nebo příplatky k cenám za zaoblení (u vnějších omítek od IV: stupně složitosti je případné zaoblení součástí příslušné složitosti), omítka osově přímých kleneb (skořepin) jednostranně (příčně) zakřiveným podle kružnice, elipsy, paraboly (např. klenba valená, neckovitá, zrcadlová, klášterní, křížová, lunety, konoid), omítka krátkých stěn a malých ploch, pokud pro ně nejsou uvedeny samostatné položky nebo příplatky k cenám za omítky ve sníženém prostoru, ztížené práce při omítkách ostění, hran, rohů, koutů. Popis standardu musí vymezit druh, složení, způsob zpracování, počet a tloušťku vrstev a povrchovou úpravu omítky.

Vyspravení povrchu neomítaných betonových nebo železobetonových konstrukcí monolitických i prefabrikátovaných maltou cementovou pro omítky a zatření spár z cihel, stropnic nebo desek maltou pro zdění

Vyspravením povrchu neomítaných betonových nebo železobetonových konstrukcí monolitických i prefabrikátovaných a zatření spár z cihel, stropnic nebo desek se rozumí vyspravení s rozetřením vysprávky do ztracena. Obsahem standardu je i navlhčení zdiva provedení postřiku, nahození jádra a zatření dřevěným hladítkem.

Potažení povrchů pletivem

Potažením povrchů pletivem se rozumí potažní povrchů stropů rovných, trámových, (žebrových), zaoblených (kleneb), stěn, pilířů nebo ostatních ploch rovných i zaoblených v ploše nebo v pruzích na plném podkladě nebo na podkladě s dutinami (pod omítku) pletivem rabicovým, keramickým, sklotextilním nebo jiným, funkčně podobným. Obsahem standardu je i přibití, vypnutí a zastřižení pletiva.

Obklad vnitřních betonových konstrukcí deskami dřevocementovými

Obkladem vnitřních betonových konstrukcí deskami dřevocementovými se rozumí obklad prováděný současně s betonováním (vložený do bednění stěn nebo dna) deskami dřevocementovými (pod omítku). Obsahem standardu je i očištění podkladu, orýsování, řezání, rozprostření a uložení desek a urovnání lože. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku obkladových desek.

Cementová vystýlka potrubí

Cementovou vystýlkou potrubí se rozumí cementová vystýlka potrubí ocelového nebo litinového o sklonu terénu do 20°. Vystýlka potrubí o sklonu větším než 20° se oceňuje individuálně. Obsahem standardu je i příprava zařízení pro vystýlání, vystýlání potrubí včetně dodání a namíchání směsí, vyčištění a demontáž zařízení pro vystýlání. Popis standardu musí vymezit DN vystýlaného potrubí.

Spárování zdiva

Spárováním zdiva se rozumí spárování zdiva z cihel nebo skruží. Obsahem standardu je i vyškrabání a vyčištění spár a očištění povrchu po spárování.

Potěry dna šachet

Potěry dna šachet se rozumí zhotovení potěru dna šachet tloušťky 20 mm hlazené hladítkem dřevěným nebo ocelovým. Obsahem standardu je i vyrovnání potěru do roviny nebo spádu.

Vytvarování dna kanálů a nádrží

Vytvarováním dna kanálu se rozumí zhotovení betonového dna se zaoblenou plochou v příčném i podélném průřezu mezi dnem a stěnami kanálů, žlabů, jízků apod., jestliže tloušťka betonu i s potěrem v nejširším místě nepřesahuje 500 mm. Vytvořením dna nádrží se rozumí vytvoření betonového dna se zaoblenou plochou mezi dnem a stěnami nádrží, jestliže tloušťka betonu i s potěrem v nejširším místě nepřesahuje 500 mm. Pro vytvarování žlabů, zřizovaných ve dně nádrží platí bod Obsahem standardu je i montáž a demontáž bednění a hlazení hladítkem dřevěným nebo ocelovým buď s potěrem nebo bez potěru. Popis standardu musí vymezit třídu betonu a poloměr zakřivení.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00